home
2024. július 14. vasárnap
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

Veszedelmes viszonyok

Kiss Csaba
Pierre Cholderlos de Laclos levélregénye nyomán

 

(Les Liaisons dangereuses)

 Fordította: Örkény István

 

 

Szereposztás: 

Valmont vikomt Kálló Béla, Pataki Gyűrű-díjas
Merteuil márkiné G. Erdélyi Hermina
Tourvelné Pesitz Mónika
Volanges-né Körmöci Petronella
Cécile de Volanges Kokrehel Júlia ak.h. m. v.
Danceny lovag Pálfi Ervin, Pataki Gyűrű- és Jászai-díjas

 

Munkatársak:

Díszlet- és jelmezterv Cselényi Nóra m. v.
Zeneszerző Erős Ervin m. v.
Dramaturg Brestyánszki B. R.
Díszlettervező-asszisztens Szilágyi Nándor
Vívás Soltis Lehel m. v.
Ügyelő, rendezőasszisztens Sinkovics Zsuzsa
Súgó Vrestyák Erzsébet
   
Rendező Puskás Zoltán m. v.

 

Kizárólag felnőtt nézőinknek ajánljuk!


Choderlos de Laclos levélregénye a szentimentális irodalom virágkorában látott napvilágot. Az olvasók ezidőtájt könnyes szemmel olvasták a szenvelgő műveket, de e regényről kortársai azt írták: "vészt hirdetve jelent meg a XVIII. század végének vérbe borult égboltján". Laclos minden érzelgősséget kerülve, kegyetlenül írja le a férfi és nő örök harcát, az egymás birtoklásáért, a másik fölötti uralomért folytatott küzdelmet, a vágy és a képmutatás aranymázba bújtatott fertőjét. Az emberi erkölcs örökérvényű kérdéseit feszegeti.
Akiknek szólt, értettek a szóból. A könyvet évszázadokig kísérte az arisztokrácia bosszúja, kiadását sokáig tiltották, árusításáért büntetést osztottak. Laclos az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba, s bár tollát elsősorban a felháborodás vezette, olyan írói eszközöket és módszereket alkalmazott, hogy az írásból remekmű született.

 

Sajtóvisszhang:

A gonoszság és az ebből következő megrontás szándéka és élvezete által motivált praktika mozgatja a levélregényből dramatizált Veszedelmes viszonyok cselekményét és szereplőit is. Ennek jegyében zajlik a két kiégett, de egymásra továbbra is vágyódó szerető, Merteuil márkiné és Valmont vikomt ördögi játéka, melyben a végső cél egy közös szerelmi éjszaka, ám ennek különös ára, hogy a férfinak el kell csábítania a „szent életű" Madame de Tourvelt, s erről kézzelfogható bizonyítékot is kell szolgáltatnia. A történet mellékszálaként Valmont en passant - igaz, a márkiné személyes bosszútól fűtött biztatására - elcsábítja a „teljesen ártatlan és csiszolatlan" Cécile Volanges-t is, akit éppenséggel Merteuil-né volt szeretőjéhez akarnak férjhez adni. A márkiné eközben a fiatal Dancenyt, a Cécile-t a bel canto rejtelmeire oktató s tanítványa iránt idillikus - viszonzott - szerelemre lobbanó lovagot hódítja meg.
-Gerold László, szinhaz.net

 

LXIV. évad
a Magyar Társulat IV. bemutatója
Bemutató: 2009. április 8-án, a Soltis Lajos Stúdióban

 

 

Képek

Partnereink