home
2024. április 26. péntek
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

Színikritika-írói ösztöndíj

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, az Újvidéki Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Magyar Szó ösztöndíjpályázatot hirdet.

A pályázatra azoknak a 18–30 év közötti személyeknek a jelentkezését várák, akik érdeklődnek a vajdasági magyar színjátszás iránt, valamint rendelkeznek kritikaírói, elemzői gyakorlattal. A pályázat célja, hogy rendszeresen jelenjenek meg színházaink előadásairól szakavatott értékelések, elemzések a vajdasági magyar médiában.

A pályázóktól egy vagy több, egyenként 5000–10 000 leütésnyi terjedelmű kritikát, elemzést vagy esszét várnak bármelyik, a vajdasági magyar színházak repertoárján az előző évadban szerepelt produkcióról. A beérkezett pályaműveket egy színházi szakemberekből álló bizottság bírálja el, és választja ki az ösztöndíjazásra érdemesült pályaművet.

A pályázat nyertesének kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy rendszeresen részt vesz a budapesti Hajónapló Műhely tanfolyamán, ahol a vezető tanárok, Nánay István, Bérczes László és Tompa Andrea segítségével tökéletesíti az elemző kritikaírásra vonatkozó tudását. A tanfolyam október közepén kezdődik, havi két alkalommal, szombatonként zajlik, és május közepéig tart.

A pályázat nyertesének továbbá kötelezettséget kell vállalnia, hogy a tanfolyam elvégzése utáni évadban – vagy ha úgy ítéli meg a szakmai bizottság, még a tanfolyam ideje alatt – az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig elemző kritikát ír minden új vajdasági, magyar nyelvű színházi bemutatóról, írását pedig a Magyar Szó jelenteti meg.

Az ösztöndíj nominális összértéke 1500 euró, melyet havi részletekben, vonatjegy- és szállásköltség-térítés, valamint napidíj formájában kap meg a nyertes pályázó.

A pályázatokat a Magyar Szó szerkesztőségének postacímére (21 000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy az info@magyarszo.com e-mail címre várjuk.

A beérkezési határidő szeptember 26-a.

Forrás: www.magyarszo.com

Partnereink