home
2024. május 06. hétfő
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

Vörös

 

Még hidegebb napok a vörös függöny mögött

Máté Gábor rendezi a szabadkai Népszínház Magyar Társulata idei évadának első előadását

Máté Gábor rendezi és a budapesti Katona József Színházzal koprodukcióban, mintegy tizenhét művészvendég közreműködésével készíti új, Vörös című darabját a szabadkai Népszínház Magyar Társulata.

 

A szóban forgó előadás premierje ősbemutató lesz, maga a szövegkönyv is teljesen friss. Noha Brestyánszki Boros Rozália színházi dramaturg és a rendező, Máté Gábor már február óta dolgoznak az előkészületeken, a társulattagok ma első ízben vehették kézbe a több mint 4500 oldalnyi nyersanyagból – szakirodalomból, adatközlőktől, szemtanúk beszámolói alapján – összegyűjtött információhalmazból lepárolt ötven oldalas drámát.

A színészeket és a munkatársakat mgr. Ljubica Ristovski, a Népszínház főigazgatója is üdvözölte. Amint azt kiemelte, fontos és jelentős dolognak tartja, hogy a magyar társulatnak a koprodukció által lehetősége nyílik más színházzal is együttműködni, mindehhez pedig jó munkát és jó szórakozást kívánt.

Mezei Zoltán a társulat igazgatója nagy reményeket fűz a közös munkához. Mint mondta, nagyon megtisztelő a szabadkai Népszínház Magyar Társulata számára, hogy a Katona József Színház csapatával dolgozhat, hiszen a más impulzusokkal, más látásmóddal való találkozás az egészségesen fejlődő színházi munka egyik alapfeltétele. Mindemellett úgy véli, a vendégek számára is izgalmas kaland lehet kiszakadni a megszokott közegből.

Máté Gábor hasonlóan örömét fejezte ki, amiért mindkét társulat nyitott volt az együttműködésre, annál is inkább, mert egy vendégrendező munkáját a saját társulata rendszerint nem tapasztalja meg. Ezért is tartja kiemelkedően jelentősnek a mostani alkalmat, hiszen ezúttal az otthoni kollégáival együtt tapasztalhatja meg a házigazda társulatnál megélt benyomásokat, amikre majd otthon is közösen emlékezhetnek vissza.

A rendező az előző évadban több előadást is megtekintett Szabadkán. A társulat munkáját nagyon szimpatikusnak találta, ezért is élt a rendezés lehetőségével. A Népszínház működési körülményeire vonatkozóan – a próbafolyamatok az épülő színház munkálatainak befejezéséig továbbra is a csipkegyárban vannak – Máté Gábor úgy nyilatkozott, ez a közeg paradox módon még inspiratívabb lehet számukra az otthoni minden igényt kielégító, már-már steril színház után, ez ugyanis sokkal szorosabb viszonyban van a valósággal, és ezáltal többet is lehet belőle merítani. A rendező reméli, hogy ezt a hozzáállást budapesti kollégái is osztják majd.

A két társulat összevonásából adódott specifikus helyzetet kihasználva pedig úgy döntöttek, nem egy, a világ drámairodalmába valamilyen szinten már beivódott drámához nyúlnak, hanem egy teljesen friss darabot állítanak színpadra. A Vörös című előadás a 44-es eseményeket, az úgynevezett még hidegebb napokat követi nyomon. A címadó szó számos asszociációra ad lehetőséget, egyebek mellett a kommunizmus csillaga vagy a vér is eszünkbe juthat róla, ugyanakkor a színházi függöny színe is ez, tehát maga a fogalom sokrétű jelentést hordoz, csakúgy, mint a készülő darab.

Az együttműködéssel járó költségeket, a művészvendégek útiköltségének, itt- tartózkodásának és napidíjainak költségeit a Nemzeti Kultrális Alapnál nyert pályázati összegből fedezik.

A Vörös bemutatójára Szabadkán október 4-én, Budapesten pedig november 8-án kerül sor.

Forrás: Gy. V. - VajdaságMA

Az előadás részeleteiről itt tájékozódhat.

Partnereink