home
2024. május 06. hétfő
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

A kaposvári “Kortárs” Felolvasószínházi Fesztiválon jártunk

Május 22. és 25. között a szabadkai Népszínház Magyar Társulata részt vett a kaposvári “Kortárs” Felolvasószínházi Fesztiválon, majd ezt követően, 26-án, Magyarkanizsán is bemutattuk a közös produkciót, a sorozat vágül pedig a szabadkai Felolvasószínházi maratonnal zárult, ahol a következő három előadást láthatták az érdeklődők:

 

Brestyánszki B.R.: Fanyar ódium (egy hétköznapi történet)
SZABADKA

Egyszerre szól arról az általános állapotról, amikor az ember már nem bírja tovább a hajtást, a munkát, az inkorrektséget, és hagyná az egészet inkább a fenébe; és arról a konkrét társadalomról, amiben nem lepődik meg senki, ha ez nemegyszer elő is fordul. Egy tényfeltáró újságíró élne a munkájának, ha a tényeinek feltárását erősen ellenlló politikus, a jogosan sértett férj meg a gumigerincű főszerkesztő hagyná. Mai probléma, okos kidolgozás, nagyon élő nyelv, jó humor, találó dialógok. A színészek pedig csodásak: Vicei Natália lubickol a vidéki pletykazán néni szerepében, Kalmár Zsuzsában az a szép, amikor hagyja magát kiebrudalni a némi öniróniával átélt spleenjéből, Erdélyi G. Hermina pedig még a mókuskereket is úgy tudja hajtani, hogy az elguruljon.

Kovács Bálint
http://egyfelvonas.postr.hu/tegnap-meg-nem-volt-holnap-mar-nem-lesz

 

Csehy Zoltán: Dido
KASSA

A Dido című darabban Csehy Zoltán két szálat futtatott egymásba: Karthágó alapításának, valamint Aeneas és Dido szerelmi kapcsolatának történetét. Hatalom és egyéni felelősség, ez lehetne az egyik kulcsszó a Dido kapcsán – bár sok minden egyébre is fény derült a dramaturg Forgács Miklós beavatószínházat idéző megszólalásai során. Megtudtuk azt is, hogy az ókori drámában kulcsszereplő kórus itt a szerző, Csehy Zoltán XXI. századi költeményeit skandálja.

Bárdos Deák Ágnes
http://www.litera.hu/hirek/dido-rukverc-es-fanyar-odium-a-vasfuggony-mogott

 

Kerékgyártó István: Rükverc (kaposvári történet)
KAPOSVÁR-KASSA-SZABADKA

A kelléknélküliség kifejezetten jól áll Kerékgyártó István darabjának, aminek szilánkszerű jelenetekből összeálló, időben visszafelé haladó sajátos dramaturgiáját dinamikussá teszi, lekötve, alaposan megdolgoztatva a közönséget. (…) A narrált (kaposvári) helyszínek és a gyors szerepváltások jelzésességét a színészek összjátéka egészíti ki. (…)A megelevenedő történet így egyszerre a főszereplő Vidra Zsolté és az előadást létrehozó ideiglenes társulaté, a megjelenített drámáé és a színházé. Ami megszületik, az ott van utána a beszélgetésben, a köszönetekben, három város színészeinek közös örömzenélésében: színház és fesztivál.

Ady Mária
http://szinhaz.hu/fesztival/52275-nagyon-is-szinhaz-veget-ert-a-felolvaso-szinhazi-fesztival

 A Pannon RTV Vitrázs című magazinműsora 8,47-től
a magyarkanizsai Rükvercről
és a Fanyar ódiumról:

Partnereink