home
2024. május 07. kedd
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled)

 A szabadkai Népszínház Magyar Társulata hétfőn kezdte meg a Biljana Srbljanović A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled) című drámájának próbáit, amelynek ősbemutatója 2011 nyarán Belgrádban, majd a következő bemutatója ugyanezen év decemberében Buchumban volt.

Az előadásban G. Erdélyi Hermina, Szilágyi Nándor, Körmöci Petronella, Ralbovszki Csaba, Csernik Áprád, Pámer Csilla, Pálfi Ervin és Vicei Natália játszik. Az előadás zeneszerzője Mezei Szilárd, a díszlet- és jelmeztervezője Lejla Hodžić a rendező pedigTanja Miletić-Oručević.

A bemutató április végén lesz a szabadkai Népszínház Jadran Színpadán.
 

Biljana Srbljanovićról:

"Az új szerb dráma komoly jelenségként akkortól vált beszédtémává, miután Biljana Srbljanović – túlzás nélkül – a világ drámaíró csodája lett! Művei okosan és többnyire megalkuvás nélkül boncolgatják a mai Szerbia csöppet sem megnyugtató, kilátástalan mentális és kulturális helyzetét. Drámáit legalább húsz nyelvre lefordították, és olyan ismert színházak játsszák, mint a bécsi Burgtheater, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a berlini Schaubühne am Leniner Platz, a moszkvai Szovremenik, a zürichi Teather Neumarkt, a bostoni The Market Theater, a ljubljanai Slovensko narodno gledališče... Lényegre törő meglátásaival, amelyek drámáiban és a vezető európai – francia, olasz, német – lapokban megjelenő nyilatkozataiban egyaránt megtalálhatóak, és természetesen a hazai médiumokban való szereplésével, Biljana Srbljanović (1970) először a német színházi piacot hódította meg, ahol eddig negyven bemutatóját jegyzik, s erre a semmiképpen sem könnyen meghódítható piacra való betörése után következtek franciaországi sikerei. S ez elegendő volt ahhoz, hogy darabjait játszani kezdjék szerte a világban, Algériától és Egyiptomtól Dánián, Belgiumon, Luxemburgon és Finnországon keresztül Kazahsztánig, Moldováig s egészen Ausztráliáig, Chiléig és az Egyesült Államokig. Biljana Srbljanović legtöbbet játszott darabja a Porodične priče (Családtörténetek), majd a Beogradska trilogija (Belgrádi trilógia), az Amerika, drugi deo (Amerika, második rész), de játszották a Pad (Bukás) és a Supermarket című műveit is. Legutóbbi darabja, a Skakavci (Szöcskék) tavaly és az idén kezdte meg nagyon sikeres (egyelőre) európai hadjáratát. A legutóbbi Sterija Játékokon a darab két színrevitele – a zágrábi és a belgrádi – szinte az összes díjat nyerte."

részlet Snežana MILETIĆ: Ahová lehet, drámát ültess! című cikkjéből
a teljes cikk ide kattintva olvasható el


Az előadásról bővebben tájékozódkat, ha ide kattint.
 

Partnereink