home
2024. május 05. vasárnap
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

Az évad díjazottjai

Az Indul a bakterház századik előadása jegyében zajlott le a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának évadzáró gálája, amelyen többek között az évad legjobb színészeinek járó díjakat is kiosztották

 A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának évadzáró gáláján századszor játszották el az Indul a bakterházat. Minden bizonnyal utoljára láthattuk Bendegúzként Szőke Attilát, aki átadta a szerepét Baráth Attilának. A gála végén színpadra álltak azok a társulattagok is, akik nem szerepelnek az előadásban, és néhány pillanatra felidézték az évad többi produkcióját.

Mezei Zoltán, a Magyar Társulat művészeti vezetője olykor megszakította az előadást, és hol a bakterházból, hol pedig a kutyaólból előbújva, felolvasta az idei évad díjazottjait. A közönség szavazatai alapján az évad színésze Pálfi Ervin, színésznője pedig Kalmár Zsuzsa lett.

A szakmai zsűrit Olivera Đorđević, a szabadkai Népszínház Szerb Társulatának művészeti vezetője, Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház dramaturgja és Góli Kornélia dramaturg alkotta. Döntésük alapján a legjobb színészek G. Erdélyi Hermina és Pálfi Ervin, mindketten A csúnyában nyújtott alakításukért. Az évad legjobb epizódszereplőinek Ralbovszki Csabát és Körmöci Petronellát választották meg, akik a Cseresznyéskertben nyújtott alakításukért kapták meg a díjat.

Díjak az értékes tevékenységekért

A Magyar Társulat ezúttal is kiosztotta az ún. konstruktív munkatárs díját, amelyet az a társulattag érdemli ki, aki nincs feltétlenül reflektorfényben, mégis értékes, építő jellegű munkát folytat. Ezt az idén Engi Georgina kapta, mivel a szabadkai iskolákban drámapedagógia módszerek segítségével népszerűsíti a színházat.

A társulat új kezdeményezésként középiskolai tanárok és vidéki közönségszervezők körében is versenyt hirdetett. Aki a legtöbb nézőt toborozta, ajándékcsomagot kapott, valamint a következő évadban elmehet a társulat bármelyik vendégjátékára, akár az egyik külföldire is. A nyertesek: Csávity Otília, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola és Tóth Ágota, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanára, valamint Crnkovity Gábor Bácskossuthfalváról. Mezei Zoltán a társulat nevében jutalomban részesítette Péter Lászlót is, mint az egyetlen olyan társulaton kívüli szereplőjét az Indul a bakterháznak, aki mind a száz előadáson jelen volt.

Nyolc nap és nyolc óra

A művészeti vezető visszatekintett az Indul a bakterház tíz évére és száz előadására:

– A bemutató 2002. október 25-én volt, tizennyolc vendégjátékot tartottunk Magyarországon, ugyanennyit Vajdaságban, és kettőt Szlovákiában. Ez idő alatt több szerepcsere történt, főleg a zenekarban. Az eredeti felállás: Pálfi Ervin, Katkó Ferenc és Szloboda Tibor. A jelenlegi: Pálfi Ervin, ifj. Kucsera Géza és Bakos Árpád. Kovács Frigyes kilencvenhat előadást játszott le Szabó bakterként, 2003-ban ezért az alakításáért kapta meg a Pataki-gyűrű díjat. Helyette Katkó Ferenc állt be. Ralbovszki Csabát váltotta egy időben Kálló Béla, a banya szerepébe pedig tíz előadás erejéig Vicei Natália helyett Pálfi Ervin ugrott be – mondta Mezei Zoltán, és kitért a fogyókellékekre is.

– A száz előadás alkalmával Szőke Attila és a zenekar ötven doboz cigit szívott el; Mess Attila húsz kiló szalonnát fogyasztott el; a játszó színészek ötszáz liter vizet ittak meg pálinkának vagy bornak álcázva, harminc kiló tökmagot törögettek el, és háromszáz szál füstölt kolbászt ettek meg; ötven kiló puliszka és háromezer gombóc fogyott el, a fele szilvás, a fele sima. Mindezektől az étkektől az előadásban játszó színészek az elmúlt tíz év alatt (a saját bevallásuk szerint) 125 kilót híztak, Csernik Árpád 26-ot, Szőke Attila pedig 25-öt. Másképp is gyarapodtunk: az elmúlt tíz évben a társulattagoknak tizennégy gyermeke lett. A száz előadás időtartama nyolc nap és nyolc óra (szünetek nélkül), 26 ezren nézték meg, és nyolc órányi folyamatos tapssal jutalmazták – hallottuk a művészeti vezetőtől.

Lukács Melinda, Magyar Szó

 

Partnereink