home
2024. május 21. kedd
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

Széllel szemben

Jordán Tamás stand up estje

Jordán Tamás évtizedek óta azok közé tartozik, akik a „széllel szembe” mennek, és különféle utakat, módokat kitalálva próbálják megtartani klasszikus költőinket a társadalmi emlékezetben. Nagy, közös versmondásokat szervez, közösségi élménnyé téve a költészetet; József Attila-estjével járja az országot; kortárs költőket hív meg a szombathelyi színházba. És most ismét kitalált valamit: a nálunk is népszerűvé vált stand up műfaját vegyíti a versmondással, poénokat a poémákkal – ahogy az est alcíme mondja. Ars poeticát pedig a nyitóversből, Karinthy Frigyes: Nihil-jéből választott hozzá: „Mert az a fontos, hogy figyeljenek/ Az emberek és jól érezzék magukat.” Jordán Tamás a „példaértékű műfaji újításért” megkapta a VIDOR Fesztivál különdíját.

(Turbuly Lilla, 7ora7.hu)

 

Jordán Tamás az előadásról:

"Nagyon sok remek történetem van. A színházról, az életemből, saját magamról, erős öniróniával. Sok bajom van a "stand up" műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand up-ot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen."

Kritikus szemmel

1. És persze a  stand up-estből sem hiányozhatnak a József Attila-versek. Például az, hogy "Ti jók vagytok mindannyian..."  A trükk most az, hogy Jordán Tamás mesélni kezd egy történetet - mintha a magáét -, amely egyszer csak átfordul versbe:  a közönség észre se veszi, és máris benne van a közepében.  "Utoljára még elmentem volt szeretőmhöz / És beszélgettem vele a lépcsőházban: / Bementünk, mert kinn nagyon fújt a szél /  És kemény csöppek estek." Ugye, hogy ha nem lenne központozás, nem is tűnne föl, hogy ez valójában egy Karinthy-vers, amely égető kérdéseket feszeget: "És ha ez nem művészet:  hát nem az /  De akkor nem is kell a művészet - /  Mert az a fontos, hogy figyeljenek / Az emberek és jól érezzék magukat." Hogy figyeljenek és jól érezzék magukat. Ez az est felütése és alapvetése, innen megyünk aztán egyre beljebb, érzelmi szánkázásban. (Forrás: vasnépe )

2. A direktor másként közelített a műfajhoz. Élete tele van szkeccsel, helyzetkomikum szülte hangulatfrissítőkkel. Egyrészt. Másrészt ezen történetekhez társítható, azokat átvezető, ékes szavakkal formába öntött versekkel. Egy vidám, életírta történet - egy lélekmélyre ható líra. Saját szavakkal színezett magánélet-skiccek, irodalmunk nagyjainak verses képkeretébe illesztve.

Így került a jordáni stand up műsorvégi karikatúrájára gyermekkori történet, párosítva József Attila Iszonyat című versével, Briós kutya és a minisztériumi titkárnő Radnóti Negyedik eclogájával, az édesapa félregombolt zakója Ady Krisztus-kereszt az erdőn című versével.

Hangulat-hullámvasúton ültünk, Monty Python-i élethelyzetekkel "harsányítva", s a magyar líra gyöngyszemeivel halkítva. Mindkettőre szükségünk van: a léleknek a versre, lényünknek a humorra. (Forrás: vaskarika.hu)

Partnereink