home
2024. július 16. kedd
files/other/2022.09.24.07.14.56_632e925068006_nemfrissul_resized.jpg

Eastwicki boszorkányok

John Updike

 

Színpadra alkalmazta: Tasnádi IstvánSzereposztás:

Alex Kalmár Zsuzsa
Jane Vicei Natália
Sukie Pesitz Mónika
Daryll Mezei Zoltán
Felicia Körmöci Petronella
Clyde Ralbovszki Csaba
   
Zenész/zeneszerző ifj. Kucsera Géza
Zenész Kucsera Csaba m.v.           
   
Valamint Szőke Attila
  Pálfi Ervin
  Baráth Attila ak.h.
   
Dramaturg Brestyánszki B.R.
Jelmeztervező Janovics Erika m.v.
Díszlettervező Kraut m.v.
Munkatárs Szilágyi Nándor
Fényterv Borbély Ferenc m.v.
Film Szőke Attila
Operatőr Erdudacz Antal
   
Rendező Hernyák György, Jászai díjas
   
Súgó/ügyelő Sinkovics Zsuzsa
Rendezőasszisztens Kovács Szabina
Hang Matlári Miklós
Fény Flajsman Róbert


A filmfelvételeken:
Kucsera Máté, Cibolya Tiara, Csernik Bertalan, Mezei Ádám, Sándor Dávid, Markelić Milan, Bicskei Viktor, Péter Györk, Ambrus Richárd, Ludas Dániel, László Roland, Pálfi Ervin, Szőke Attila, Baráth Attila valamint Tark, a nyúl és Szedlár Rudolf hangja

 

LXVI. évad
a Magyar Társulat II. bemutatója
Bemutató: 2011. február 19-én, a Jadran Színpadon

Az előadást feliratozzuk szerb nyelven.

Az előadást kizárólag felnőtt nézőinknek ajánljuk! 

  

“...egy férfi kéne! ... Valami vonzó egyéniség… akit lehet szeretni ... Akinek van egy kis agya, akivel tudsz miről beszélni! ... Valami idegen. Új hús! Az lenne az igazi. ... Nagyon jóképűnek kell lennie! ... Legyen szép szeme! …és szép segge!
Akarjuk együtt!”
...És Eastwickben, egy isten háta mögötti kisvárosban a három nő akarja is...
...És Szabadkán, este fél nyolc tájban meg is jelenik...
...De vajon kicsoda ez a férfi...?

 

Az Eastwicki boszorkányok nem más, mint mesejáték felnőtteknek. A színház igen ritkán foglalkozik az eredendő gonosszal, pedig az nap mint nap körülvesz bennünket – hívhatjuk ezt politikának, vagy a tévé által a fejünkre ontott szennynek, vagy hívhatjuk úgymond megkísértésnek is... A XXI sz. nevezetes arról, hogy benne az erkölcsi értékrend szétmállott, elveszett. Az igazság, a jog, az etika, a morál nagyon relatívvá vált.  Nincsenek hősök, pusztán olyan kétes jellemű személyek, akiket a média meg a politika hősnek nevez ki. A mai hősök a sztárok, a celebek. Olyan emberek, akik bármi áron ismertté akarnak válni. Árad a reklámdömping, szinte fizikai erőszakot vesz a hallgatón, nézőn, polgáron és ezáltal ennek kiszolgáltatottja lesz az, aki ezt befogadja, Az előadás erről a gonoszról kíván szólni, amely kínál, felajánl, és ha elfogadják, akkor a test és a lélek egyaránt a birtokába kerül.

- Hernyák György

 

Baldr és Jehova vámpírmentorok Viktor Pelevin regényében azt állítják, hogy a glamúr és a diskurzus a modern élet tartópillérei.
Az első mindaz a "varázslat" és "csoda", amit például egy színes magazin képein láthatunk.
A második "valami gógyis és érthetetlen dolog". Más szóval a tok, amely választékos keretbe foglalja és magyarázza az elsőt.
"A diskurzus a szellem glamúrja."
Ezt a munkámat Baldrnak és Jehovának ajánlom.

- Kraut

 

A boszorkány a néphit szerint olyan nő (később akár férfi), aki természetfeletti, démoni képességekkel rendelkezik, és rosszat, betegséget, pusztulást hoz.
A modern korban a boszorkány fogalom gyakran pozitív értelemben használatos és a női nem ügyességét, illetve okosságát jellemzi – de negatív értelemben is előfordul, gonosz módon viselkedő vagy intrikus nők szidalmazására.

- wikipedia.org

 

John Updike, az amerikai kisváros irodalmi krónikása, a Nyúl-sorozat, Az eastwicki boszorkányok és más regények szerzője 2009-ben hunyt el. Nobel-díjat nem kapott, de két alkalommal vitte haza a Pulitzert és az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awardot. De ami ennél is fontosabb: senki nem rajzolta meg pontosabban és életszerűbben a XX. század második felének amerikai mindennapjaiba belefásult, frusztrált kisember életét, mint ő.

- Dömötör Ági [origo]

 

Miért szerette Updike a kisvárosokat?
Ingyen parkolás, jó állami iskolák, strand, ahol napozni lehet, és templom, ahova anélkül járhat az ember, hogy hülyének néznék.

- origo

 

Sajtóvisszhang:

Futnak a szálak, nincs üresjárat az előadásban, egy pillanatra sem hagyják lankadni a figyelmünket, még a produkció két felvonásra osztása is fölöslegesnek tűnik, annyira izgalmasan kerekedik a történet. Igazi boszorkányság, amit művelnek velünk, egy ismeretlen világ küszöbére állhatunk, és bekukkanthatunk a hívogató, rengeteg jóval kecsegtető miliőbe, ám kiderül, hogy nem minden marad csodás, ami annak indul.

- Török Arnold - a teljes szöveg itt olvasható

 

Hernyák György rendező meglehetősen könnyedén kezelve, egészen a földig ráncigálja le a darabot, közel hozva hozzánk, nézőkhöz, egy szenvedélyektől, azok hiányától és azok változékonyságától átitatott előadást hozva létre. Valami egészen ördögi dolog van a színpadon, valami kiszámíthatatlan, amihez nagyon sok minden fűződik, valami, ami nagyon megismerhetetlennek tűnik. Valami, amit ha megkapunk, bármelyik pillanatban ellenünk fordulhat. (...) Az igazi hangulatot Kucsera Csaba ördögöt kísérő, sátáni, freejazzes hangokat és ismert dallamokat idéző basszusszaxofonja adja meg. A rézfúvós által valóban Lucifer maga zengi pokoli nótáit: sötét, felfoghatatlanul szabad zene ez.

- Nyulassy Attila - a teljes szöveg itt olvasható

 

...az Eastwicki boszorkányok a szabadkai Népszínház utóbbi néhány évadának legjobban sikerült előadása.

- Markovics Annamária - a teljes szöveg itt olvasható

 

A Pannon RTV 2011. 02. 22-i Vitrázs című műsorából:

Képek

Partnereink